Народната медицина проговори : Тайни рецепти за вашето болно гърло от вашата баба.

от Даяна на 28.07.2015

gurlobol

Няма значение какъв е източника на болките в областта на гърлото, дали бактерия или вирус, дали е вторично заболяването, най – некомфортната симптоматика е тази свързана с гърлото ни. Въпреки, че продължават не повече от седмица, болките в гърлото затрудняват нашето ежедневие – трудно преглъщаме храната, ставаме раздразнителни, дори понякога не можем да заспим.

Случва се, понякога, да се увеличат сливиците до толкова, че човек да не може да диша пълноценно. Това е особено важна точка, която трябва да имаме в предвид, за нашето дете.

Съветваме, ако имате възпалено гърло или то е симптом на нещо по – голямо, ако не можете да се храните, поне приемайте обилно количество течности. Така ще избегнете обезводняване и ще помогнете тялото да се прочисти от токсините.

Ако нещата излязат извън контрол с вас или вашето дете, то потърсете лекар. Все пак експертите в областта знаят повече за вашето състояние и ще могат да ви дадат много добър и полезен съвет.

В тази статия ще споделим малките трикове на баба, така сме ги кръстили, които могат да помогнат в по – леките ситуации и ще улеснят живота ви в забързаното ни ежедневие.

По традиционна рецепта всеки започва да се мъчи с содата за хляб. Да, този метод не е особено ползотворен, дори да помага в някой случай, то повечето пъти не е така. Получава се обратен ефект, травмира се лигавицата и може да се стигне до повръщане. Възможно е да се стигне до надраскване и кървене, което да доведе до по – сериозни последствия. Което никой не желае. Можете да ползвате следната напитка : приема се по три-четири пъти дневно по две – за по –тежки случай или една лъжици (чаени) от следната субстанция:
Листа от индрише – 7
Лукчета – бонбони – 7
Локум – 7
Варят се в половин литър минерална вода.

Да не забравим витамините. Всеки организъм, които е болен и с отслабена имунна система се нуждае от тях, повече от всеки друг път! Нашият съвет е тези витамини да се приемат само чрез храна. Защо? – защото е доказано, че синтетичните витамини не се възприемат добре от организма. Някак той знае, че това не е натурално. Теорията е, че с витамина има и други комплексни вещества.

Кои са силно витаминните храни днес? – боровинки (много силен антиоксидант), касис, шипка(традиционно), аронията и всички сезонни плодове.

Да не забравяме и негово величество медът! Все още няма доказано по – добър естествен начин да се борим с възпаленото гърло от него. Ето още съвети за болно гърло.

Лечители препоръчват водната баня, като начин за преработка, преди директната консумация. Ако нямате това време – не се тревожете, можете и в чист вид. Ако ви се намира прополис или пчелно млечице, които можете да комбинирате, още по – добре !

Добра методика на традиционното лечение е вдишването на лечебни отвари. Така лесно се достига до възпаленото гърло. Лайка, която е сварена, комбинирана със сода е добър такъв инхалатор. Можете за по – лесно вдишване да използвате фуния, от вестник или друг вид, за по – силен и концентриран ефект.

Старите хора си поставят кърпа на главата над съда, но този метод не е много съвременен.

Направата на течност за гаргара винаги е помагало на хората в забързаното ежедневие. Когато ви боли гърлото това е изпитано средство за помощ. Сода  + лайка в отвара на стайна температура и се прави гаргара. Ако желаете можете да добавите чай за подсилване на ефекта.

Гърлените компреси са изключително ефикасни при болките в гърлото. Тук проблема е, че не можете да ги правите на крак. Ако все пак имате времето или болката ви е хванала по време на почивка и искате да сте на крак за морето, това е начина! Тук народната клиника ни препоръчва начина с изварата. В половин литър мляко – прясно се добавя една супена лъжица оцет, когато тази смес кипне – млякото се пресича и след прецеждане се получава извара. Тя се разстила равномерно в тензух, марля или тънък плат.

Поставяме внимателно върху мястото на болка – гърлото и се застопорява с кърпа. Човек е необходимо да стои с така поне четери часа за максимално добър ефект. Приемлив вариант е и да се спи с него. Но  тогава трябва да се закрепи доста по – добре.

Яйчен белтък? За гърло ? – да, да и пак да. Белтъкът от добре сварени яйца се рендосва максимално и се смесва с малко пудра захар. Поставя се внимателно около мястото на болка – шията ни и се закрепва по същият начин, както компреса по – горе. Отново е добре да престои няколко часа. Сънят с него не е препоръчителен заради неприятната миризма, ако все пак желаете, то можете и да преспите с него.

Това са нашите малки тайни, които разбрахме от възрастните хора. Традициите ни определят не само кои сме, но и трябва да се вслушваме в тях, защото са изпитани във времето. Пробвайте нашите препоръки и споделете дали са ви помогнали. Ако намирате статията за полезна, споделете я с приятел в нужда (с болно гърло).

Благодарим за вниманието.

Хареса ли статията?!? Сподели я в:

Коментарите за тази публикация са забранени.

Предишна публикация

Следваща публикация