Внимание! Високи температури!

от Даяна на 23.06.2013

Високи температури

Високи температури по морето

Лятото дойде, температурите скочиха стремително, а  летните жеги започнаха да тормозят не един, не двама. Любимият сезон на мнозина- лятото е време за почивка, забавление и морски бриз. Организмът ни се нуждае от едно презареждане. Време е да се подчиним на летния ритъм и да се слеем с него. Слънце,въздух и вода – необходимост, на която трябва да с е насладим. Но нека не забравяме, че колкото полезни, те са също толкова вредни.

Вместо да се отчайвате от съсипващите жеги, подредете живота си така, че да им се насладите. В правилен режим на хранене, подходящо облекло, много течности и някои полезни съвети, горещините няма да попречат на лятното Ви забавление и настроение.

Течностите:

Когато попитаме професори, кое е най-важното правило в горещите дни, те единодушно ни отговарят, че това е консумацията на течности. В летния сезон потните ни жлези отделят много повече пот от обичайното. По този начин губим твърде много течности. За да се преборим с обезводняването, задължително трябва да приемаме поне по два литра вода дневно. Други подходящи напитки са айрян и хубав фреш. Студените безалкохолни напитки и бирата дават моментно удоволствие, но след това чувството за топлина е дори по-голямо. Никога не излизайте от вкъщи без вода!

Храните:

През лятото най-подходящата храна са плодовете и зеленчуците. Грабете с пълни шепи от това богатство. Те снабдяват тялото с нужните витамини и вода. Салати, риба, супи и млечни храни са препоръчителните ястия от експертите. През горещините губим голямо количество сол от организма си. Чаша айрян или таратор ще възстановят загубените соли. Това е моментът, когато можем да си позволим една щипка сол повече в летните ястия. Забравете за пържените и пикантни  храни. Млечните продукти също не са препоръчителни, защото под влияние на високите температури лесно се развалят. Динята , съдържаща 90% вода, е препоръчителна. Хранете се подходящо и здравословно и забравете за диетите, които през лятото единствено биха изтощили организма Ви.

Облеклото:

Най-после Ви е позволено да се разголите. Забравете за черните дрехи през този сезон. Не само че привличат слънцето, но и предизвикват дискомфорт. Цвят,цвят,цвят. Заложете на светлите тонове и естествените леки материи като лен, памук и коприна. Намажете видимите участъци със слънцезащитен крем и подберете подходяща шапка, която освен че предпазва от слънчевите лъчи, е и изключително актуална.

Температурата:

Любимият ни климатик може да се окаже изключително вреден, ако не знаем как правилно да го използваме. Температурната разлика в стаята и навън не трябва да бъде по-голяма от 8 градуса. При голяма разлика в температурата, организмът не знае как да реагира, а понякога тази температурна разлика дори води до смърт.

Излагането на пряка слънчева светлина в часовете от 11:00 до към 17:00 часа не е желателно. Излизането в тези часове е приемливо само при наложителна работа.

Студеният душ също не е най-доброто решение през жегите. Той дава моментно удоволствие, но пет минути след него жегата се усеща два пъти по-силно. Душът с хладка вода е препоръчителен.

Не се страхувайте от лятото! Грижете се за своето здраве и му се насладете!

Хареса ли статията?!? Сподели я в:

Коментарите за тази публикация са забранени.

Предишна публикация

Следваща публикация