Как да се грижим и да хидратираме сухата кожа

от Даяна на 25.05.2019

grija-za-koataСухата кожа се познава лесно – знаете, че и Вашата е такава, ако е без блясък, люспеста, стегната, напукана, а може и всичко изброено на куп. Това може да е вследствие на различни причини, като например ниска влажност и високи температури. Но сухата кожа е нещо повече от козметичен проблем. Когато тя е напукана, бактериите, причиняващи инфекции, могат да навлязат по-лесно в епидермиса. Разберете защо кожата Ви се е изсушила, как можете да я успокоите и да я хидратирате. 

Общи причини за суха кожа

Честите причини за суха кожа включват:

 • Възраст – с напредване на възрастта телата ни произвеждат по-малко себум (естественото омазняване) и кожата ни става по-тънка и по-суха. Намаляването на производството на себум означава по-малко липиди, запълващи празнините между клетките в кожната бариера, което улеснява изпаряването на водата от епидермиса.

 • Дълги, горещи душове и вани. Душове, по-дълги от 10 минути, е по-вероятно да доведат до суха кожа. Същото важи и за горещата вана.

 • Климат –  ако живеете в слънчева или суха среда като планините или пустинята, кожата Ви е по-вероятно да бъде суха.

 • Хронични кожни заболявания. Екзема – състояние, при което кожата става възпалена или раздразнена – може да доведе до суха кожа. Псориазисът – хронично възпалително заболяване на кожата – също причинява много суха кожа.

Грижа за суха кожа

Лечение номер едно в грижата за суха кожа, е добрият овлажняващ крем. Препоръчително е да използвате професионална козметика за суха кожа. Ето ключовите съставки, които трябва да търсите:

 • Глицерин – Овлажнителите с глицерин привличат водните молекули в горния слой на кожата, като попълват хидратацията.

 • Вазелин – Тази съставка предотвратява загубата на влага.

 • Ниацинамид (витамин В3) – Спомага за подобряване на естествената бариера на кожата и за възстановяване на външния й вид.

 • Тройна сила – Крем с всички гореизброени три основни съставки, е най-добрият начин за поддържане на здрава, еластична кожа. Можете да откриете такива продукти от сериите професионална козметика за суха кожа на Beautyforce.bg.

Когато става въпрос за поддържане на хидратирана кожа, можете да извлечете максимума от овлажняващия си крем, като го нанесете веднага след почистване на лицето с вода, за да заключите влагата. Масажирайте внимателно, за да му помогне да проникне по-добре в епидермиса. За прилив на интензивна влага, прилагайте го веднага след като се изкъпете. От топлината и парата порите Ви ще бъдат отворени, и ще позволят на крема да достигне дълбоко в кожата. Използването му вечер също хидратира кожата, докато спите, и гарантира, че ще се събуждате със свеж, сияен тен.

В допълнение към овлажняването на лицето и тялото сутрин и вечер, има и други начини за облекчаване на сухата кожа. Ето и още някои ценни съвети:

 • Продуктите за почистване, особено тези от професионалната козметика за суха кожа, обикновено са по-нежни от антибактериалния сапун, и ще помогнат да се предотврати загубата на влага в процеса на почистване.

 • Помислете за включване на серум към режима си. Той има хидратиращи ползи, които могат незабавно да успокоят сухата кожа.

 • Инвестирайте в овлажнител за въздух. Тази машина добавя влага във въздуха, за да противодейства на сухотата.

 • Бъдете хидратирани. Пийте много вода, за да запазите кожата си хидратирана отвътре навън.

Вече знаете как да хидратирате епидермиса и се надяваме, че ще успеете да се сбогувате с люспестата си кожа. Спечелете битката с тези експертни съвети и с помощта на професионалната козметика за суха кожа, за да я поддържате спокойна и хидратирана.

Хареса ли статията?!? Сподели я в:

{ 0 коментара… добави един сега }

Оставете коментар

Предишна публикация

Следваща публикация