Жасминът – нежното ухание на красотата и чистотата

от Даяна на 11.08.2015

Жасмин

Жасмин. И само думата е достатъчна да предизвика усмивка и трепетни спомени у мен, които свързвам с гордия храст в градината на баба ми и с една среща през пролетна вечер с ученическата ми любов.

 За родината на жасмина все още се спори – спорят и Персия и Индия. Името на жасмина произхожда от думата ясмин, което на ирански означава „дар от бога“, а от друга страна индийците изтъкват, че най- старите писмени източници, които упоменават жасмина са на древен индийски, чието име преведено означава лунна светлина. Жасминът присъства в повечето световни култури като символ на чистота, мъдрост, всеотдайна обич и е национал символ на Индонезия, Филипините и Пакистан. Аз, обаче се радвам че жасминът си стои спокойно в повечето от флаконите с любимите ми парфюми.

  Растението днес е разпространено от Китай до Индия и от Иран до Египет и Мароко, от Испания до нашата Родина. В някои от тези страни отглеждането му е в служба на парфюмерийната, козметичната, фармацевтичната, хранително- вкусовата промишлености, както и при производството на свежи, почистващи препарати, ароматизатори, интериорни спрейове. В всета са познати повече от 200 вида жасмин, които разполагат с подобни форми на цетчето, но с различно оцветяване- някои цветчета са бели, други розови, трети жълти, кремави, като най- известни са жасмин Sambac, жасмин Stefanotis, мадагаскарски и индийски жасмин. В Европа произведеният в Италия и Франция жасмин е с високо качество, като събирането на цвета става много рано сутрин, преди слънцето да е загряло нежните венчелистчета и ароматната есенция да излитне. Етеричното масло, получено от цветовете на растението, съдържа бензоин ацетат, линалил ацетат, индол и се получава чрез дестилация или чрез екстракция. Тук трябва да отбележим, че жасминовото масло, заедно с розовото са най- скъпите етерични масла, защото при обработката им при 100 килограма цвят се получават милиграми етерично масло.

 Ароматът действа като афродизиак, антидепресант, успокоява нервната система и подобрява съня,  има релаксиращо и отпускащо действие, ефективно се прилага срещу стрес и умора, за увеличаване на концентрацията и изостряне на съзнанието, за превантивно въздействие срещу инфаркти и инсулти, срещу високо кръвно налягане, кариеси, укрепва имунната система, балансира течностите в организма, подобрява дишането, действа подтискащо на някои бактерии и микроорганизми. Уханието намалява безпокойството и напрежението, и ефективно и положително въздейства при стрес, умора и депресия, това бе доказано при научни изследвания на германски учени.

Жасминът е една от най любимите съставки на майстор- парфюмеристите, които създават своите ароматни шедьоври. Неговият завладяващ, релаксиращ и едновременно блестящ и жизнен, фин аромат, придава изтънченост и изящество, невинност и чистота, усещане за деликатна магия и нежна любов. Етеричното жасминово масло е с топъл, цветен, екзотичен,  с плодви отенъци, който лесно и хармонично се съчетава със цветните ухания на рози, гардения, момина сълза, лайм, лавандула, кехлибар, сандалово дърво, цитруси и много други есенции. С особен успех се включва в свежи,цветни, цветно- плодови и ориенталски парфюми, придавайки подчертанаизразителност, нежност, топлина еуфоричност и финес.

  Парфюмите, които включват в състава си жасмин са особено предпочитани, защото този аромат може да се използва универсално, еднакво добре стои и в ежедневието и при специални случаи, денем уханието му е светло и сияйно, а вечер- обгръщащо, с деликатна, мистична аура, която нежно завладява и безвъзвратно пленява. Жасминовото ухание ще впечатли околните, ще ги покори, без да досади и натрапи, оставяйки следа на чар, красота и изящество.

Хареса ли статията?!? Сподели я в:

Коментарите за тази публикация са забранени.

Предишна публикация

Следваща публикация