Защо горенето на гуми е опасно за здравето?

от Даяна на 23.02.2015

Горене на гумиГоренето на гуми е опасно! Негативните ефекти върху здравето са внезапни и такива, които не се проявяват веднага, а могат да покажат съществуването си дори и след години. Във всяка гума се съдържат над 7 литра петрол, редица химикали доказано вредни за здравето като например хлор, стирол, бутадиен и над 20 вида тежки метали, сред които олово, хром, кадмий и живак.

Димът от гумите не просто е неприятен, а доказано е истински и безпощаден убиец. Съдържанието на отрови в него е страшно, например хромът е с 407% повече, оловото с 392% повече и арсена с 1448% повече от колкото отделяните при изгаряне на въглища. В проведено проучване направено през 1991 година от Canadian Ontario Ministry of Environment and Energy (MOEE), се установява, че вредите от изгарянето на дори една гума са огромни – отбелязано е замърсяване при растения растящи в радиус на 200 метра от мястото на изгарянето, а отделените отрови остават в почвата до 200 дни след изгарянето на гумата.

Неимоверно опасен за здравето е и диоксин формиращ се като страничен продукт от хлора отделян при изгарянето на гумата. Веднъж отделен във въздуха благодарение на въздушните течения той може да пропътува километри и да се установи върху почвата, водата, растенията и животните. Диоксинът се натрупва в тъканите на животните и хората консумиращи каквото и да е от замърсения район и може да доведе до редица заболявания, сред които репродуктивни нарушения и увеличен риск от диабет. Налице е и мутагенно, канцерогенно и мощно имуноподтискащо действие.

Отделените тежки метали при изгарянето на гуми не изчезват, а се натрупват във всичко на пътя им – бавно убиват добивите и почвите докато последните в крайна сметка бъдат унищожени. Дори и най-продуктивната земеделска земя може да заприлича на пустош.

Страничните ефекти за хората от излагането им на тези токсини пряко или непряко, чрез попадането им в нашата хранителна верига може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Отравянето с олово разрушава човешката нервна система, може да доведе до трудности в ученето, нарушения в костния мозък и забавен растеж при деца. Цинкът може да причини вродени дефекти, а хромът и арсен причиняват рак.

Излъчването на отрови продължава известно време дори и след потушаване на огъня по гумите. Бавно се излъчват редица отрови, сред които и е бензен. След вдишване, поглъщане или докосване те ще доведат до симптоми като замаяност, еуфория, виене на свят, главоболие, гадене, слабост, сънливост, дразнене на дихателните пътища, белодробен оток, пневмония, раздразнение на кожата, лигавицата и очите.

Най-ужасяващите последици от излагането на дим при горенето на гуми се разкриват през 1992 година в проучване на Ryan, Lemieux & DeMarini. Установено е изключително голямо съдържание на мутаген в дима способен да причини рак, спонтанен аборт, вродени дефекти и мутации дори и в последващо поколение.

Горенето на гуми е изключително опасно за околната среда и здравето. Бъдете разумни!

Източник: Gumitebg.com

Хареса ли статията?!? Сподели я в:

Коментарите за тази публикация са забранени.

Предишна публикация

Следваща публикация