Каква е символиката на поднасянето на траурни венци?

от Даяна на 29.04.2017

Поднасянето на цветя е акт, който извършваме в знак на уважение, независимо от това дали сме поканени на рожден ден или погребение. Съобразно случая, на който ще присъствате избирате и съответното цвете, букет или венец.  По традиция, когато се прощаваме с близки и приятели най-подходящите цветя, които се използват са карамфили, гербери и рози. Обикновено тяхното поднасяне може да бъде като отделни стръкове или оформени като траурни венци, които са подредени в кръгла или пирамидална форма. За изработката на един венец се изискват умения и опит за да придобие той определена форма и да бъде красиво аранжиран. Разбира се, поводът за изработката на тези цветя е неприятен, но поднасянето им е акт на уважение и преклонение ред останките на любимите ни хора.

Ритуалът на поднасяне на този своеобразен траурен ореол се определя като послание. Раздялата с нашите приятели и близки е скръб и в същото време пожелание техният път от тук нататък да бъде светъл, изпълнен със спокойствие и мир. С цветята и траурните венци, които поднасяме отправяме своето послание и почит към починалия. Поръчката му се извършва непосредствено преди самото погребение, особено ако той ще бъде изработен от естествени цветя. Изборът от любимите цветя на починалия е възможност, с която можете още веднъж да покажете своята безрезервна обич към него.

  Погребална агенция Кипарис предоставя възможност на близките на покойника да изберат деликатно аранжирани венци от естествени или изкуствени цветя. Обикновено се препоръчват свежи цветя според сезона, като в зависимост от формата му се прави и подбор на самата аранжировка. Изкуствените модели се избират сравнително рядко. Предимството при тях е, че са сравнително о-издръжливи, но пък няма онзи класически ефект на такъв изработен от естествени гербери, карамфили и зеленина. Задължителен аксесоар, който се поставя на траурния венец е лента с надпис. Тя е надписана с датата на раждане и тази на смъртта на покойника. Друг вариант на надпис може да бъде и послание, с което изразявате своята болка от загубата на скъпият за Вас човек. С мили думи, изписани на траурната лента на венеца изразяват своята почит и уважение.

Затворената форма на аранжираните цветя символизира кръговрата на живота и неговата непрекъснатост. Това е ритуал, която от векове се използва в знак на уважение. Цветята символизират райското блаженство и са пожелание покойника да намери мир и спокойствие в отвъдното. С грижливо оформен траурен венец се покланяме пред паметта на починалите ни близки и изразяваме своята безрезервна привързаност и обич към тях.

Хареса ли статията?!? Сподели я в:

{ 0 коментара… добави един сега }

Оставете коментар

Предишна публикация

Следваща публикация