Кое да предпочетем – детската градина (групово обучение) или частно, индивидуално за нашето дете ? Полезни съвети.

от Даяна на 07.08.2015

Групово обучение в детски градини

Здравейте, понеже често взе да се чува колко са некомпетентни учителите в детските градини и как нямат подход към децата, а много хора прибягнаха до индивидуално обучение, мисля че една такава статия е добра дошла на всеки, който се колебае. Ще разгледаме основните принципи и плюсовете и минусите на детската градина и индивидуалното обучение. Нека започваме!

Детска градина : Това е място, което почти всеки от нас е израснал и получил първите стъпки и уроци в живота. Голям минус на детската градина, нещо което всеки отбелязва, е че липсва индивидуален подход към нашето дете. Почти винаги има 20-30 деца, всяко с изисквания, претенции и създаващо конфликтни ситуации (в един или друг момент). Друг минус е липсата на гъвкавост във времето. Ако работите до много късно или нощни смени, това е много трудно планиран процес. Всеки гледа вас и пита „Кой ще закара малката/ия утре на градина?”. Рядко обучението в детската градина продължава лятото. В повечето такива нещата не са такива. За съжаление повечето градини нямат достатъчно ресурси за поддържане на добра материална база, особено в по – малките градове. Това е причина много родители да предпочетат да пътуват с часове за да са в града. За да не сме толкова негативни към детските градини, нека споменем плюсове, който може да ни върнат увереността в избора. Плюс е, че детето расте в голяма социална среда. То комуникира, общува, сприятелява се и научава неща от живота, които иначе няма как да научи. Например, че не всяко дете ще му играе по свирката и ще прави каквото то каже. (нещо, което родителите често правят). Изграждането на персоналност и индивидуалност е в основата на детските градини. Нека детето ви изпъкне, като лидер или с талант пред останалите, нека има самочувствие и база за сравнение. Ако стой цял ден в къщи, как ще знаем дали изявява талант с дадена насока? В детската градина детето избира само в какво да се насочи, избора е голям – коли, строежи, каране на колело, катерене и т.н. Основното предимство на детската градина е именно това – изграждане на детето в ранна фаза и то самостоятелно, като процес, без ние да влияем.Частните детски градини са също вариант, за тях ще говорим малко по – късно. Ако искате да разгледате повече за тях, то вижте този сайт.Освен детска градина е и ясла и има огромно разнообразие от курсове.

Индивидуалните обучения – това са обучения, когато педагог (много често на свободна практика) се наема с цел да преподава, учи и напътства нашето дете. Тук минусите също не са малко… Педагогът трябва да идва у дома, често обаче, вие не сте там. Трябва да му имате доверие. Проучването на това какво той може е дълъг процес. Често този метод не е за предпочитане от хора с нисък, среден статус в обществото.Заплащането е на час, а това което се плаща е доста. Социалната среда е напълно липсваща. Детето често му липсват приятели и връзките, които се изграждат в тази възраст липсват. Естествено това може да се избегне по много начини. Все пак едва ли и играе само… Плюсовете са много. Детето получава топ обучение, по всичко. Вие сте в контрол и получавате пълен отчет за това, как се чувства, учило ли е, разсейвало ли се е, какво го притеснява, на какво да набляга, в какво му се отдава, какви таланти има и как да го насочим и да наблегнем на тях… Индивидуалното обучение е за хора, които са готови да рискуват да изключат всичко, само и само децата да са готови за бъдещето. Има обучения, когато кажете, може и лятото.

Частните детски градини (златната среда). Това може би е най – добрият вариант в момента. Повтарям в момента. В частните детски градини няма много деца – най – много 10-12. Фокусът върху детето е голям. Не толкова, колкото индивидуалното обучение, но все пак е приемлив. Цените не са извънземни, 200-300 лева на месец. Базата на частните детски градини е в пъти по – добра от повечето общински/държавни. Често градината продължава с забавни и развиващи таланта курсове, семинари или други мероприятия, дори извън типичният сезон. Лятото можете да се доверите на педагозите, често тогава остават 5-8 деца, а детската градина дори сваля цените. Дали ще предпочетете рисуване, риторика (голям смях) или друга насока за вашето дете, няма значение, то ще е в хубава социална среда, сред деца с изявени възможности. Нашият съвет, помислете нещата, това са плюсове и минуси. Вашето дете разчита на вас!

Благодарим за вниманието, ще се радваме да споделите с нас вашият избор.
Поздрави на маниците!

Хареса ли статията?!? Сподели я в:

Коментарите за тази публикация са забранени.

Предишна публикация

Следваща публикация