Можете ли да отговорите – що е то козметика?

от Даяна на 30.09.2013

kozmetika-head

Замислете се какво знаете за състава и историята на козметиката! Голям процент от жените по света използват всекидневно богато разнообразие от козметични продукти и то без дори да познават същината им.

Думата козметика идва от гръцки език и дава своето определение за изкуството да разкрасяваш. Когато говорим за козметика имаме предвид всички онези средства, които служат за прикриване на недостатъци или пък обратното – подсилване на красотата на части от човешкото тяло.

Какво включва?

 Добре познатата ни съвременна козметика включва голям набор от продукти като кремове, фон дьо тени, пудри, руж, червила, балсами, моливи за устни и за очи, сенки, тушове, спирали. Наборът от продукти е необятен, така че към списъка могат да се прибавят още много продукти, които покриват индивидуалните нужди и потребности.

Продуктите за козметика са насочени главно към женската аудитория, като употребата засяга всички части от тялото. Понякога, но по-рядко, козметика се използва и при представителите от мъжкия пол като сценично допълнение или прикриване на недостатъци и белези.

 Производството на козметика се е превърнало в основна дейност на множество предприятия и фирми по цял свят. Доминантна дейност се извършва още от началото на 20-ти век от мултинационални корпорации, а разпространението и дистрибуцията е в ръцете на по-малки фирми, чийто приоритети засягат най-разнообразни бизнес сфери.

DCF 1.0

Преди и сега…

Древните египтянки са известни като едни от първите потребители на грим. Красотата им е прочута из цял свят, но дали е била естествена или плод на добро козметично покритие? Използването на грим в Египет датира от преди 4000 години пр. Хр. Тогава е намерено и най-древното доказателство за наличието на подобни разкрасителни продукти. Древните гърци и римляни не остават по-назад в използването на козметика. Те са боравели с естествени продукти или такива, съдържащи живак и олово.

Днес голям процент от корпорациите занимаващи се с производство на козметични продукти използват наноматериали. Европейската комисия публикува данни, от които става ясно, че около 5% от продуктите за грим в периода от 2006 година насам, съдържат подобни частици.

Бъдете умерени!

Въпреки положителните разкрасяващи качества на продуктите за козметика, тя може да има лошо влияние, когато се прилага върху твърде млада кожа, или такава с дерматологични проблеми. Затова лекарите съветват, ползвайте грима умерено, за да се чувствате оптимално добре.

Хареса ли статията?!? Сподели я в:

Коментарите за тази публикация са забранени.

Предишна публикация

Следваща публикация