Погрижете се за краката си през лятото

от Даяна на 04.07.2013

grija-za-krakata

Топлината, промяната на обувките и прекомерното изпотяване….За много хора лятото не е сезонът, който е особено полезен за краката им. Новите метеорологични  условия, смяната на обувките от затворени към отворени и липсата на чорапи или чорапогащи, които предпазват кожата на краката ти са едни от основните фактори, които могат да предизвикат появата на проблеми.

Специалисти съобщават, че микозата (инфекциозно заболяване причинено от гъбички) и папиломните вируси(брадавиците) са два от най-често срещаните проблеми през летните месеци.

Първото заболяване е гъбична инфекция, причинено от екстремно изпотяване и влажност на краката, което се лекува с противо-гъбични средства. Брадавиците са инфекции, с които най-често може да се заразите на топли и влажни места, като басейни и сауни. За да се избегне появата им, експертите препоръчват  да се използват гумени джапанки или чехли в  плувните басейни, сауни, фитнес зали и всички обществени места, които имат пряк контакт с влагата. Носете обувки, които не позволяват на краката ви да се изпотят, за предпочитане е кожата или естествените материали.

За да се предпазите, не споделяйте кърпите си или обувките си с никого и внимателно почиствайте краката си, особено между пръстите. Други обичайни и често срещани проблеми през лятото са-обриви и мехури. Отново са причинени от смяната на обувките и триенето на голата кожа на краката в чехлите или сандалите ви, което води до нараняване. За да избегнете всички тези проблеми, специалистите съветват да носите удобни и гъвкави обувки, които да пропускат въздух и да позволяват на краката ви да дишат. По този начин ще избегнете неприятни разкъсвания или пукнатини между пръстите.

Използвайте козметични продукти (най-добре от аптека), които да  предотвратят прекомерното изпотяване на краката ви или ако имате проблем със прекалено сухи крака-крем за омекотяване и овлажняване. Някои хора имат точно обратния проблем и летните жеги и високите температури са причина за прекомерното изсушаване на краката им. Това е особено видимо в областта на петата, когато се появяват белезникави петна поради липса на влага и натрупване на хиперкератоза (прекомерно втвърдяване на кожата). За да избегнете подобно нещо и причинените неудобства, използвайте пемза няколко пъти седмично.

За да хидратира кожата ви правилно, правете процедурата вечер, като по този начин избегнете прекомерно изпотяване през деня. Важна част от тялото ни, застрашена през летните месеци са и коленете ни, въпреки че много хора не обръщат достатъчно внимание на тази зона.

Някои хора имат прекалено дебела кожа на коленете си, в резултат на което тя изглежда груба и тъмна. Прост трик с който можете да подобрите външния им  вид е през ден да триете засегнатото място с половин лимон. Лимонената киселина помага на мъртвите кожни клетки да се разтворят и това води до избелване, като не забравяте и редовното ексфолиране на засегнатото място с ексфолираща ръкавица.

Експертите съветват, ако откриете необичайни отклонения по кожата на краката си, като грапавост, промяна в цвета на ноктите, сърбеж, лющене или миризма на кожата, да посетите лекар, за да избегнете евентуално влошаване и да се посъветвате за най-доброто съответно лечение.

Хареса ли статията?!? Сподели я в:

Коментарите за тази публикация са забранени.

Предишна публикация

Следваща публикация