Стоматологични инструменти – роля и необходимост при употребата им от денталния специалист

от Даяна на 27.02.2017

stomatologichni-instrumentiМедицината е уникална наука, и е факт, че развитието и през вековете е станало по-хуманно и по-ефективно, независимо кой от секторите конкретизираме -обща медицина, специализиран или дентална медицина. Всяка част си има своите специфики и от там естествено апаратурата  и инструментите, които се използват за прилагането на добри и съвременни практики. Навлизането на технологиите е повече от ясно, че дава огромно отражение върху това как се променят пособията, с които специалистите лекуват. Да вземем за пример стоматологични инструменти.  Това онези съществени за за денталната дейност на зъболекаря ви неща, без които той няма как да извърши съответната манипулация. Разнообразни накрайници, апликатори и всякакви други са необходимост и присъстват в арсенала от пособия , които се използват.

Когато стъпим на прага на стоматологичния кабинет и се огледаме прави впечатление това, че тук наистина има не само много като разнообразие, но и като количество на брой стоматологични пособия. Това е наистина така и причината е в стерилността и възможността специалиста по дентална медицина да разполага с достатъчно средства, които да употребява през целия работен ден. За да се спазва една стерилна среда е необходимо за всеки пациент да се използват инструменти, които са били подложени на стерилизация. За това е нужно време и няма как зъболекаря да чака инструмента да бъде почистен за да го използва за следващия, който сяда на стола. Затова ако Ви направи впечатление, че зъболекаря Ви използва доста като количество и вид стоматологични инструменти, то можете да бъдете сигурни в тома, че той държи изключително на вашето здраве.

Зъболекаря прави една доста солидна инвестиция, когато говорим за стоматологични материали и средства. Разбира се тук не се наблюдава износване, и реално тези пособия са вечни. Разбира се има такива, които с остри върхове и с тях трябва да се внимава да не бъдат изпускани, като това може да е една от причините за покупка на нови. Но общо взето сръчния зъболекар знае как да пази инструментите, които използва, тъй като те са неговата дясна ръка. Ефективни и улесняващи работния процес стоматологичния арсенал от инструменти е този, който помага на лекаря да достигне до болката на пациента и за извърши адекватно лечение.

Като материал, който използват водещи производители на стоматологични инструменти основни са титан, цирконий, медицинска стомана. Това са противоалергенни сплави, които не само че не предизвикват опасност за здравето, но и не корозират. Това е приоритет при изработката на такива пособия, защото те са подложени на доста разнообразни химични реакции при употребата им.  С годините инструментите стават все по-леки, елегантни и удобни за да могат да дадат поле за изява на Вашия зъболекар.

Хареса ли статията?!? Сподели я в:

{ 0 коментара… добави един сега }

Оставете коментар

Предишна публикация

Следваща публикация