Ползи от хипербарната кислородна терапия (ХБО)

от Даяна на 14.06.2018

barokamera-za-lechenie-s-kislorod

- Подпомага рехабилитацията, чрез стимулиране производството на стволови клетки в тялото

- Повишава функцията на имунната система

- Намалява отока и възпалението

- Доставя до 25 пъти повече кислород до тъканите

- Помага за  по-бързото лечение на нараняванията

- Помага на тялото да се изчисти от токсините

- Увеличава способността на тялото да се бори с инфекциите

- Подпомага възстановяването на увредените тъкани

- Намалява умората от хронична хипоксия

- Стимулира възстановяването на мозъчните и нервните клетки

- Стимулира производството на колаген, което ускорява процеса на заздравяване на раните

- Подпомага растежа на нови кръвоносни съдове

Сред забавените ползи от хипербарната кислородна терапия е вторичният й ефект, наречен неоваскуларизация. Този ефект играе специална роля при оздравяването и лекуването на рани, при състояния като диабетни язви, периферни васкуларни недостатъчни язви, увреждане на тъканите от лъчетерапия и други състояния, свързани с образуването на компрометирани кръвоносни съдове.

ХБО стимулира разделянето на клетките, които образуват съединителните тъкани и стимулират извличането на нова еластична тъкан, наречена колаген. Неоваскуларизацията се оказва благоприятна за капилярната ангиогенеза на местата от тялото с лошо формиране на кръвоносни съдове.

Терапията с кислород помага за борба с токсините и повишава терапевтичните ефекти на антибиотиците. Антимикробната активност на хипер-оксигенираните тъкани често се нарича Хипероксия.

Острата исхемия често се причинява като резултат от травматични наранявания, подутини или други причини. Механизъм, наречен вазоконстрикция, се оказва полезен при намаляването на интерстициалния оток (течности, натрупани в тъканите около кръвоносните съдове в исхемичните места), като по този начин се заздравяват термични изгаряния и други исхемични състояния. Периферната вазоконстрикция намалява притока на кръв към тъканите, бъбреците, очите и т.н. и увеличава периферното съпротивление.

ХБО също така подпомага сърдечната дейност при брадикардия. Тези комбинирани ефекти поддържат кръвното налягане. Освен това по време на терапията засегнатите тъкани могат да получават повече кръвен поток по време, обогатен с кислород. В допълнение, плазмата е в състояние да носи разтворен кислород в области, където червените кръвни клетки не могат да достигнат. Исхемичните и слабо перфузирани тъкани и места на тялото с компрометиран кръвен поток са незабавно и положително повлияни от ХБО.

Хипероксигенацията е състоянието, постигнато в хипербарната камера, само когато концентрацията на кислород в кръвната плазма е повишена от 10 до 25 пъти над нормалното. Въпреки че това прекомерно доставяне на кислород се поддържа само докато пациентът се намира в хипербарната камера, терапията е изключително важна, тъй като позволява да се предизвика първичен и вторичен ефект от ХБО, да се спечели време в критични състояния, за да се предприемат мерки.

Както става ясно лечението с кислород е изключително полезно, но все още не е толкова масово популярно. Желаещите да се подложат на терапията могат да го направят само в големите градове София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, като в града на липите в HBO Medical Support Center се намира и най-новата и модерна барокамера, в която се провежда хипербарна кислородна терапия.

Хареса ли статията?!? Сподели я в:

Коментарите за тази публикация са забранени.

Предишна публикация

Следваща публикация