февруари 2014

Видове косопадКосопадът се дели на няколко типа. Всеки опитен специалист дерматолог може да определи с точност от какъв тип косопад сте засегнати.

В този материал дерматолог Диана Иванова от Стара Загора ще представи отделните типове косопад и как могат да бъдат разпознати те.

Андрогенен косопад – засяга мъжете, но се наблюдава и при някои жени след навършване на 50 години. При мъжете той се наследява по бащина линия, а самият процес започва след периода на пубертета и се доразвива на определени етапи от време. Косата започва да липсва все по-видимо в областта на слепоочията и челото и теменната област на скалпа до крайна степен на пълно оплешивяване.

Дифузно или общо оплешивяване – това е един от най-честите типове косопад, който дерматолог Диана Иванова от Стара Загора наблюдава в своята практика. Организма реагира на силен стрес, а симптома е един – загуба на доста по-голямо количество коса от нормалното. Причините довели до това най-често са в следствие на: вътрешни заболявания, силен психически стрес, рак, кръвозагуби, треска, трудно и продължително раждане, строги диети и други.

Гнездовиден косопад, наричан още алопеция ареата – повяват се няколко или само едно изцяло обезкосмено петно по скала или други окосмени части на тялото. В редки случаи, обаче това би могло да доведе до пълно оплешивяване. Дерматолог Иванова споделя, че при този тип косопад могат да бъдат засегнат дори миглите и веждите на човек. Възможно е те да бъдат и единственият засегнат участък.

Научете още подробности за косопада…

{ Comments on this entry are closed }