7-те най-често срещани грешки в интериорния дизайн

от Даяна на 25.04.2019

osvetlenieОтдавна отлагате да направите цялостен ремонт на вашия дом? Ако вече е дошъл подходящия момент и сте готови да запретнете ръкави, то първо е добре да се запознаете с често допусканите грешки при реализирането на интериорния дизайн.

За да ви помогнем да не допускате тези грешки, заедно с дизайнера на студио за интериорен дизайн Моми Студио – Антония Саранеделчева сме подготвили за вас списък със 7-те най-често срещани грешки, които хората правят, когато проектират дома си.

Не създават фокусна точка

Това е момент, който често бива пропускан. Всъщност фокусната точка е мястото в интериора ви, където искате да насочите вниманието на хората, когато те посетят вашия дом. Тя обикновено е голяма и добре изразена, прави стаята добре балансирана и организирана. Красиви картини или предмети на изкуството, камината или огромен прозорец могат да служат като фокусна точка. Ако желаете можете да имате повече от една фокусна точка.

Създаване на прекалено еднообразие

Много често срещана грешка в интериорния дизайн е еднообразието. Идеята всичко да бъде еднакво води до създаването на скучни пространства. Добавянето на добре обмислен контраст винаги е по-доброто решение. Наличието на разнообразна цветова схема и аксесоари придават на пространството по-жизнена атмосфера. Най-добрият начин да избегнете еднообразието е да вземете различните елементи на вашия интериор от различни магазини.

Претупване с много неща в малка стая

Когато един интериор се усеща твърде претрупан от различи премети и мебели, това означава, че има прекалено много излишни неща. Една честа грешка е поставянето на прекалено много мебели и аксесоари, които създават усещането, че това не е жилищно помещение, а склад. Колкото и да обичате вашите дивани, маси, столове и други мебели трябва да се уверите, че има достатъчно място за всичко и вие спокойно можете да минавате между тях. Винаги се стремете да запазите интериорния дизайн на вашия дом максимално изчистен. Внимателно обмисляйте къде точно поставяте всяко нещо и дали там изглежда добре.

Несъразмерни мебели

Изборът на твърде големи или твърде малки мебели е една от най-често допусканите грешки в интериорния дизайн на дома. Повечето хора не се замислят за размерите и често купуват мебели, които са или твърде високи, широки или дълги.

Лошо осветление

Лошото осветление може много бързо да съсипе един наистина страхотен дизайн. Повечето хора разчитат на естественото осветление, но забравят за завесите и аксесоарите, които ако не са поставени правилно ще блокират естествената светлина.

Не поставянето на огледала в близост до прозорците също е чест пропуск, който лишава пространството от допълнителна естествената светлина и илюзия, че пространството е по-голямо и светло.

Поставяне на мебелите, преди да сте боядисали стената

mebeli

Изборът и поставянето на мебели, килими и други аксесоари, преди да сте боядисали стените е много често срещана грешка в интериорния дизайн. Тази прибързана крачка причинява много главоболия и голям цветен контраст в стаите, което от своя страна създава усещане за хаос. След сте избрали цвета боя за стените можете да го съчетаете с този на диваните, килимите, текстила и аксесоарите. Ако пък вече сте закупили всички горе изброени неща трябва да вземете малки мостри от боята, за да може да комбинирате правилно цветовете.

Неправилно поставяне на завеси

Когато завесите висят твърде ниско върху прозорците, те създават усещане, че стаята е по-малка и не изглежда никак добре, особено когато остава повече място между прозорците и тавана. Правилното поставяне е завесите да бъдат закачени максимално близо до тавана и да оставят да се спускат свободно надолу, което създава усещане за повече пространство. Освен това както вече казахме е важно да не блокирате естествената светлина, която подобрява цялостния дизайн на помещението.

Ако не сте специалист, замислете се дали не трябва да доверите проектирането и реализирането на вашия редизайн на опитен интериорен дизайнер, който да свърши всичко професионално. Освен това той може да ви спести време, усилия и пари, а и най-важното ще ви спаси от всички тези често допускани грешки в интериорния дизайн.

Хареса ли статията?!? Сподели я в:

{ 0 коментара… добави един сега }

Оставете коментар

Предишна публикация

Следваща публикация