Монтаж на мивка – сами или с водопроводчик

от Dimitur Georgiev на 30.07.2019

Монтаж на кухненска мивка в банята

Когато настъпи момент за подмяна на ВиК елементите и/или санитарията у дома, повечето хора изпитват доста големи притеснения от възникналата ситуация. Повечето опасения са свързани с това да не възникнат твърде големи и непредвидени разходи покрай ВиК ремонта, тъй като е добре известен факт, че за подобни ремонти винаги е добре да се задели по-голям бюджет.

Монтажът на мивка, разбира се, е услуга, за която фирмите за водопроводчици в София искат доста сериозен хонорар, макар че сумите многократно отстъпват на поставянето на плочки и други подобни. Причината е не толкова в това, че работата е сложна, колкото във факта, че в някои случаи се изискват малко повече умения.

Интересното е това, че ако се заредим с малко търпение и желание, ние можем и съвсем сами да се справим с това предизвикателство, вместо да търсим услугите на добър водопроводчик експерт.

Ето как да организираме, планираме и изпълним тази задача за да се получи всичко както трябва, без да сме професионален водопроводчик.

Монтаж на мивка – подготовката

За качественото изпълнение на задачата трябва да помислите внимателно как искате да изглежда вашата бъдещата баня. Редът на действие е следния:

  • Смяна на ВиК;
  • Подмяна на плочки;
  • Пригодяване на тръбите спрямо нуждите на новата баня;
  • Монтаж и прикрепване на новата санитария.

Демонтаж на старата мивка и монтаж на новата

Нека да предположим, че по ваши лични съображения нямате намерение да сменяте ВиК инсталацията. Това е въпрос на ваш избор и решение, а в основата му може да стои например стабилният аргумент, че сте извършвали подобна подмяна в последните няколко години например.

Макар че е добре подобни ремонти да се извършват периодично, все пак не е нужно да харчите излишно ако това не е необходимо. Дори и ако все пак не сте подменяли ВиК напоследък, ако състоянието на тръбите е наистина добро, подобно начинание може и да не е наложително.

В случай, че задачата ви е да премахнете само мивката, трябва да действате изключително внимателно и да пипате, така да се каже, с кадифени ръкавици. Някои мивки са зациментирани към стената. При новите санитарии това обикновено не се прави, но до неотдавна беше доста широко разпространена практика.

Ако при вас случаят е такъв, внимавайте да не напукате и изкъртите здравите плочки. Имайте предвид, че най-вероятно няма да намерите съвсем същите, освен ако не сте прибрали в мазето някой резервен пакет.

След като един път старата мивка е отстранена, идва време за това да напаснете мястото за нуждите на старата. Маркирайте къде точно са разположени местата за закрепване, снабдете се с дюбели и всички други нужни прикрепващи елементи и бъдете внимателни.

Проверявайте всичко по няколко пъти преди монтаж на мивка в кухнята, банята или друго помещение. Задължително използвайте нивелир за да сте сигурни, че ще монтирате мивката без наклон.

Свържете водопроводните тръби

При поставянето на новата мивка ключов момент е нейното свързване към водопроводната система и към канализационния отвод. За да протече всичко плавно, важно е да монтирате здраво новата мивка и да използвате гъвкави връзки за да наместите всичко така, че каналът на мивката да се свързва възможно най-директно с канализационните тръби.

Така тръбите ще останат скрити под мивката и ще се постигне по-естетичен вид на банята, особено ако не сте планирали поставяне на шкафче под мивката.

Пуснете водата

Краят на начинанието е пускането на водата и нейното правилно оттичане.

Ако всичко е изпълнено както трябва, вие ще можете да си отдъхнете, че сте направили всичко както трябва и сте се справили успешно с работата на един водопроводчик.

Хареса ли статията?!? Сподели я в:

{ 0 коментара… добави един сега }

Оставете коментар

Предишна публикация

Следваща публикация